Horoscoopsite: Informatie » Astrologie

Astrologie

Astrologie is een verzamelnaam voor ideeën over het verband tussen het lot van mensen en gebeurtenissen op aarde en de stand van de hemellichamen. De naam "astrologie" is afgeleid van het Griekse αστρολογια, "sterrenkunde", een samenstelling van άστρον (astron, ster of sterrenbeeld) en λογος (logos, dit betekent onder meer theorie). Het gaat vooral om de invloed van de zon en de planeten, die in de Oudheid ook als "sterren" werden aangeduid.

De beweging van lichtpunten zoals die van de zon, maan, planeten en sterren langs de hemel heeft mensen van alle tijden en plaatsen gefascineerd. Men ontdekte regelmaat in deze bewegingen en probeerde die te beschrijven, waarbij niet alleen individuele lichtpunten een naam kregen maar ook schijnbare samenstellingen van die punten, de zogenaamde sterrenbeelden of tekens. Naast het beschrijven van de hemellichamen en hun bewegingen, de astronomie, kende men ook betekenis aan hun posities aan de hemel toe om de toekomst te voorspellen.

Het bekendste aspect van hedendaagse astrologie is de horoscoop. Uit de positie van de zon in de Dierenriem en van de planeten tijdens de geboorte kan de astroloog het karakter en de toekomst van de persoon afleiden.